18.12.15

Poveste de Crăciun - Partea II

Ok, acum bradul de Crăciun este gata și în fiecare dimineață și seara Diana ii cere lui Tati să aprindă luminițele. Este activitatea ei preferată. Dar, ieri a avut loc un eveniment inedit.


Deși a fost putin trista și i-a certat pe bunici, Diana a fost foarte încântată sa vadă, în momentul în care a ajuns la bunici, de dimineață ca bunicul venise deja cu un purcel pe care a urmat să îl tranșeze pentru a face bunătăți pentru Crăciun.

După ce au venit cu el acasă, aceștia au început, conform tradiției, să îl pârlească și sa îl curețe de păr. Deși i-a certat pe bunici că au tăiat porcul, Diana a participat cu entuziasm la sărbătoare. Astfel, după ce porcul a fost pârlit, curățat și spălat, bunicul și bunica au pus pe el o pătură iar bunica a spus:

- Diana, poți să vii acum să încaleci pe porc.

Toată lumea știe că este bine ca cei mici sa se urce pe porcul sacrificat. Pentru a avea un an bun... deci, și Diana a făcut întocmai. După ce veselia generală s-a mai domolit, Diana s-a dat jos iar bunicii au început să tranșeze porcul.

Diana a rămas în preajma lor și a ajutat-o pe bunica sa încălzească apă și să selecționeze carnea.

- Bunicule, spuse Diana, ce facem cu atât de multă carne? Porcul asta este foarte mare, are peste 100 de kilograme.

Zâmbind, bunicul răspunse:

- Din porcul acesta mare vom face șuncă, pe care o vom afuma în zilele următoare, după ce aceasta va sta o vreme la sare, vom alege carne pentru friptură, vom alege coaste pentru a face cosiță afumata, vom face ciolan și jambon afumat dar și oase, cu ceva carne pe ele pentru ciorbă, și, vom toca carne pentru a face preferații tai, cârnăciorii.

- Mmmm, spuse Diana, sună foarte bine, dar ai uitat ceva.

- Am uitat ceva? Ești sigură, spuse bunicul mirat.

- Da, ai uitat de alte preparate din carne pe care le va face bunica înainte de Crăciun.

- Pai, sa vedem, înainte de Crăciun bunica va face sarmale...

- Da... deci va avea nevoie de carne tocată ...

- Ai dreptate, și ... cozonaci.

- Bunicule ... spuse Diana, cozonacii nu sunt din carne ... Ai uitat de tobă, piftie, leber, caltaboș ...

- Ai dreptate, mai sunt și alte preparate pentru care trebuie să pregătim carnea. Acum, hai la lucru că nu mai terminăm dacă stăm la povești.

Și, zicând aceasta bunicul se apucă să tranșeze canea. Lucrând împreună, până la sfârșitul zile, Diana, împreună cu cei patru bunici ai ei și cu părinții ei au terminat tot ce și-au propus și astfel, șuncile, ciolanele, jamboanele, cârnații și carnea așteaptă sa fie afumate sau preparate în zilele următoare, pana la Crăciun pentru a avea o masa îmbelșugată în această zi magică.

No comments:

Post a Comment