7.3.16

O primăvară de poveste - partea III

Când ajunseră în casă, fetița se urcă pe un scaun și spuse:

- Hai, bunicule, îmi spui povestea Mărțișorului?

- Sigur că da, se spune, că de mult, în timpuri străvechi, Soarele avea obiceiul de a-și lua chip de om și de a coborî pe pământ unde se plimba prin sate și lua parte la hora de duminică. 

Vrăjit de frumusețea acestuia, un dragon l-a urmărit și l-a răpit, închizându-l într-un beci. În acest fel, soarele nu a mai răsărit și ca urmare natura toată s-a întristat, păsările nu mai cântau, chiar și copii își pierduseră obiceiul de a râde. Totuși, nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe dragon pentru a elibera Soarele.  

Dar într-o zi de vară, un tânăr curajos a decis să coboare în beciul dragonului pentru a elibera Soarele. Acesta, a fost ajutat și de ceilalți oameni, care i-au împrumutat puterea lor pentru a învinge dragonul.

Tânărul a călătorit către castelul dragonului timp de trei anotimpuri. A plecat din satul lui vara, a călătorit pana toamna și apoi, toată iarna, ajungând la castelul dragonului la sfârșitul iernii. 

Ajuns la castel, tânărul s-a luptat din greu cu dragonul și a reușit în final sa îl înfrângă și sa elibereze Soarele, dar, fiind rănit, acesta nu a mai apucat să vadă răsăritul soarelui și întoarcerea naturii la viata. 

Sângele acestuia a curs pe zăpada albă, iar în locurile unde zăpada s-a topit au început să răsară ghiocei. 

- Vestitorii primăverii, spuse Diana care era captivată de povestea bunicului.

- Da, spuse acesta, iar de atunci, oamenii au început să împletească, la începutul lunii martie, când vine primăvara, doi ciucuri, unul alb, care este un simbol al zăpezii și al ghiocelului, care este o floare albă, și unul rosu, care este simbolul sângelui vărsat de tânăr pentru a elibera Soarele.

- Dar, spuse Diana gânditoare, ce înseamnă Mărțișor, este numele lui?

- Nu, spuse bunicul răzând, Mărțișor înseamnă un Martie mai mic. Cum Martie este prima lună a primăverii, oamenii s-au gândit să sărbătorească venirea acesteia printr-un simbol al primei luni de primăvară și astfel au făcut Mărțișorul.

- Înțeleg, spuse fetița.

Dar totuși, bunicul observă că ea era un pic confuză.

- Ce anume te preocupă? întrebă acesta.

- Totuși, nu am nici o idee pentru felicitări, am crezut că mă vor ajuta ghioceii sau povestea Mărțișorului, dar...

- Hmmm, spuse bunicul. Ce-ar fi dacă le-ai da câte un buchețel de ghiocei culeși din gradina și am face împreună câte un mărțișor din hârtie?

- Buna idee, dar ce Mărțișor?

După o scurtă pauză Diana spuse zâmbind.

- Ai putea să scrii pe felicitări O primăvară frumoasa? Iar pe prima pagină să facem niște floricele? sau niște fluturași...

- Sau și floricele și fluturași, sugeră bunicul zâmbind.

- Da, spuse Diana, este cea mai buna idee. Iar pe felicitarea mamei voi adăuga o inimioară, pentru că vine ziua mamei și vreau să îi arăt cât de mult o iubesc.

- O idee minunata! spuse bunicul. O să te învăț și un cântecel să i-l cânți mamei!

- Super! spuse Diana și se apucară împreună să facă felicitări.

No comments:

Post a Comment